Energielabel 

Voorlopig e-label 
Per 01-01-2015 krijgt iedere huiseigenaar van de Rijksoverheid het voorlopig energielabel toegestuurd, welk label dat is, kunt u vinden op energielabel-checker. Dit voorlopige label is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

 
Van voorlopig  label naar verplicht definitief e-label bij verkoop of verhuur 
Bij verkoop of verhuur zal het voorlopige label verplicht worden omgezet naar een definitief label. Dit zal vanaf 01-01-2015 gehandhaafd worden. Via enkele vragen online is het eenvoudig en goedkoop om te zetten in een definitief energielabel.
 
Het definitieve label aanvragen?  
De woningeigenaar is zelf verplicht bij verkoop of verhuur van de woning een definitief energielabel aan te maken. De woningeigenaar gaat hiervoor naar de internetapplicatie van de Rijksoverheid www.energielabelvoorwoningen.nl en onderneemt de volgende stappen:

• Inloggen middels DigiD
• Woningkenmerken aanpassen aan de hand van 10 vragen over energetische maatregelen in de woning
• Bewijslast energetische maatregelen uploaden
(bijvoorbeeld foto’s dubbelglas of isolatie, aankoopdocumenten, bouwtechnisch rapport of een factuur)
• Erkend deskundige kiezen die de aanvraag controleert
• Aanvraag versturen.

Vervolgens zal de erkende deskundige op afstand de aanvraag controleren, hij zal dus niet fysiek de woning opnemen. Na goedkeuring van de aanvraag door erkend deskundige ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. De woningeigenaar heeft nu aan zijn verplichting voldaan om een definitief energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur van de woning. 
2019: Nieuw boetebeleid energielabel woningen
 
Vanaf afgelopen woensdag 3 juli 2019 is het boetebeleid bij het energielabel voor woningen gewijzigd. De boetebedragen gaan omlaag. Tegelijkertijd krijgen woningverkopers direct een boete als het energielabel ontbreekt. Voorheen was dat een voorwaardelijke geldstraf. 
 

Hulp nodig bij of problemen met het aanvragen van een Energielabel?
helpdesk@energielabel.nl
0800-0808.

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

mr. P.J.E.E. Horsten RM RT

Julianalaan 32

6191 AM BEEK

NEDERLAND

KVK14113905

info@paulhorsten.nl

046 436 26 24